مطالعهای انجام شده توسط دانشگاه موناش با استفاده از مدلهای ژنتیک نشان داده است که مادرانی که در دوره اوایل بارداری سیب و گیاهان دارویی مصرف میکنند، میتوانند به سلامت ذهنی فرزندان و نوههای خود حفاظت کنند. این کشف جزو یک پروژه است که نشان داده که تغذیه مادران در طول دوره بارداری میتواند نه تنها مغز فرزند او را تحت تأثیر قرار دهد، بلکه مغز نوههای او را نیز.
مطالعه انجام شده در موسسه کشف پزشکی موناش و منتشر شده در مجله Nature Cell Biology نشان داد که برخی از مواد غذایی میتوانند به حفاظت از عملکرد مغز در مقابل تدهور کمک کنند.
به طور خاص، این مطالعه از کرمهای گرد (Caenorhabditis elegans) به عنوان مدل ژنتیک استفاده کرده است، زیرا بسیاری از ژنهای آنها نیز در انسانها یافت میشوند که به تفسیر سلولهای انسانی کمک میکند.
پژوهشگران متوجه شدند که یک مولکول موجود در سیب و گیاهان دارویی (رزماری، زعفران، آویشن، گیاه خردل و نعنا) به کاهش تجزیه و تفکیک کابلهای ارتباطی کمک میکند که برای کار مناسب مغز لازم است.
استاد سنیور راجر پاکاک و تیم او در حال بررسی سلولهای عصبی مغز بودند که از طریق حدود ۸۵۰،۰۰۰ کیلومتر کابل به نام آکسون به یکدیگر متصل و ارتباط برقرار میکنند. برای عملکرد و زنده ماندن آکسونها، مواد ضروری باید به طول یک ساختار داخلی که حاوی میکروتیوبولها است، انتقال یابد.
پروفسور پاکاک توضیح داد که عملکرد نادرست که باعث شکستگی آکسونها میشود، منجر به اختلال در مغز و نورو آسیب میشود.
او گفت که تیم او از یک مدل ژنتیک با آکسونهای شکننده که با پیری حیوانات شکست میخورند، استفاده کرده است. “ما سوال کردیم که آیا مواد طبیعی موجود در تغذیه میتوانند این آکسونها را پایدار کنند و از شکستگی آنها جلوگیری کنند”، او توضیح داد.
او افزود: “ما یک مولکول یافتیم که در سیب و گیاهان دارویی (اسید اورسولیک) وجود دارد و کمیته آکسونها را کاهش میدهد. چگونه؟ ما متوجه شدیم که اسید اورسولیک باعث روشن شدن یک ژن میشود که نوع خاصی از چربی را تولید میکند. این چربی خاص همچنین با بهبود انتقال آکسون و در نتیجه بهبود کلیت سلامت آن، از شکستگی آکسونها در پیری حیوانات جلوگیری میکند.”
بیشتر بخوانید : مراقبتهای دوران قاعدگی
پروفسور پاکاک گفت که این نوع چربی، به عنوان یک اسفینگولیپید شناخته میشود، باید از روده مادر که غذا در آن هضم میشود، به تخمکها در رحم سفر کند تا در نسل بعدی آکسونها را حفاظت کند. او گفت که در حالی که نتایج واعدهکننده هستند، هنوز نیاز به تأیید در انسانها دارند. تغذیه مادران در طول دوره بارداری، نقش حیاتی در توسعه سلامت و بهبود مغز فرزندانشان ایفا میکند. مجله لیدی کر مگ