فهرست مطالب
انواع لکه های پوستی
همه افراد آرزوی این را دارند که همیشه پوستی بی عیب و نقص و زیبایی را داشته باشند. مهم ترین روش برای دستیابی به پوستی زیبا و بی نقص، رسیدگی به پوست و استفاده کردن از محصولات مراقبت از پوست با کیفیت خوب می باشد. ولی لکه هایی که روی پوست ایجاد می شوند می توانند سایه ای روی پوست بی عیب و نقص بگذارد. آیا شما می دانید کدام نوع از لکه های صورت شما دائمی و کدام را می توان درمان کرد؟ شما تا چه حدی با لکه های پوستی آشنا هستید؟ همه انواع لکه ها بطور یکسان نیستند، پس برای شناخت بهتر و دقیق تر پوست و کشف کردن لکه های آن، بهتر است مقاله و مطالب ما که در مورد انواع لکه های پوستی می باشد را به دقت مطالعه بفرمایید.
همه لکه هایی که روی صورت ایجاد می شوند باهم یکسان نیستند. برای ایجاد لکه های پوستی مثل لکه های پیری، لکه های آکنه یا لکه های خورشیدی می تواند علت های مختلفی وجود داشته باشد. همچنین بعضی از لکه ها وجود مشکل در بدن شما را نشان میدهند، و بعضی از لکه های دیگر هم می توانند بطور کامل به شکل موقت باشند و راحت از بین بروند.
لک پوستی چیست ؟
به علت های مختلفی تغییر و تفاوت رنگ معمول در قسمت هایی از پوست بدن هر شخصی ایجاد می شود که به آن لک پوستی گفته میشود و ممکن است در هر ناحیه ای از بدن و صورت به دلایل مختلفی روی پوست به وجود بیاید. لک های پوستی بطورگسترده از مشکلات پوستی را در بر میگیرند و از بیشترین بیماری های پوستی به شمار می روند. این عارضه های پوستی به شکل مادرزادی با نوزاد متولد نمیشوند، اینها بر اثر عامل های مختلف روی پوست ایجاد میشوند.
عامل های به وجود آمدن لک های پوستی چیست؟
در به وجود آمدن لک های پوستی عامل های مختلفی نقش دارند. بعضی از این عوامل به داخل بدن مربوط میشوند و بعضی دیگر به عوامل بیرونی محیطی. دلایل مهمی که در ایجاد لک پوستی نقش دارند شامل موارد زیر هستند:
1- قرار گرفتن در معرض نور خورشید
تابیدن مستقیم نور آفتاب بر پوست سبب پرکار شدن رنگدانه های پوست و ملانین میشود و در آخر لکه هایی روی پوست ایجاد می شوند.
2- وراثت
برخی از بیماری ها ارثی هستند و همینطور بیماری های پوستی از این قاعده مستثنی نیستند که بطور غالب از مادر یا پدر به فرزند انتقال می یابد، مانند:
- . بیماری دایر که به شکل جوش زگیل می باشد.
- . گانگلیوزیدوز نوع3 که یک نوع جوش می باشد و در نیم تنه بالای بدن به وجود می آید.
- . بیماری فایر که نوعی لکه های قرمز و تیره می باشند.
3- خوراکی ها
خوراکی ها تاثیر مهم و زیادی روی پوست دارند. آلرژی، درماتیت پوستی و حساسیت غذایی از جمله عواملی می باشند که سبب به وجود آمدن آسیب های پوستی و لک می شوند.
4- ویروس
لک هایی که از تبخال و بیماری آبله مرغان به وجود می آیند را در گروه التهاب هایی که عامل ویروسی دارند قرار داد.
5- عفونت
بعضی از انواع مختلف عفونت ها به پوست آسیب وارد می کنند. عفونت باعث ایجاد آکنه قارچی شده و جوش های چرکی را به وجود می آورد.
6- انواع داروها
مصرف بعضی از داروها مثل؛ استروئید آندروژن، داروهای ضد صرع، کورتیکواستروئید و لیتیوم سبب به وجود آمدن جوش و لک بر سطح پوست می شوند.
7- بسته شدن منافذ پوستی
. گرد وغبار، سم ها، تماس دست های آلوده به صورت، آلودگی های محیطی و دود خودروها از جمله دلایل بسته شدن منافذ پوستی بوده و سبب ایجاد لک بر روی پوست می شوند.
. تولید شدن چربی بیش از اندازه توسط غده های چربی ساز از علت هایی است که عارضه های پوستی را ایجاد میکند.
. مرطوب کننده ها، مواد آرایشی و کرم های ضد آفتاب هم میتوانند منافذ پوست را مسدود کنند و باعث بروز جوش و لک بر روی سطح پوست شوند.
ایجاد لک های پوستی بر سطح پوست انواع گوناگونی دارد، که در ادامه مطلب به بررسی هر کدام از آنها می پردازیم.
هایپرپیگمانتاسیون
این نوع تیرگی روی پوست، هایپرپیگمانتاسیون نام دارد. آسیب دیدن بر اثر نور آفتاب یا تغییرات در هورمون ها از علتهای ایجاد این نوع تیرگی های تیره بر پوست هستند. در واقع هرعاملی که تجمع ملانوسیت ( سلول هایی که ملانین تولید میکنند ) را در بر داشته باشد، می تواند باعث به وجود آمدن هایپرپیگمانتاسیون شود.
لکه هایی که بر اثر پیری ایجاد میشوند
با بالا رفتن سن آسیب پذیری پوست در برابر اشعه های خورشید افزایش می یابد. در واقع هرچه سن رو به بالا می رود، پوست قدرت و توانایی بازسازی خود را در برابر آسیب های نور خورشید را بیشتر از دست می دهد پس در نتیجه لکه هایی تیره بر روی پوست ایجاد میشوند و بصورت ماندگار باقی می مانند. این لکه ها غالبا قهوه ای رنگ می باشند و بطور معمول در افرادی که بالای 50 سال دارند قابل مشاهده است.
بیماری ملاسما
ملاسما یک نوع بیماری پوستی غیر خطرناک می باشد که در آن رنگ پوست تغییر کرده و لک های تیره رنگ (قهوه ای) بسیاری بر روی پوست به وجود می آیند. علت اصلی به وجود آمدن لک های ملاسما، تغییرات در هورمون ها است و در نتیجه تولید ملانین افزایش می یابد و بیش از اندازه تولید میشود. این بیماری معمولا در زنانی که باردار هستند رایج تر است. داروهای هورمونی و ضد بارداری هم ممکن است باعث ایجاد بیماری پوستی ملاسما شوند.
خال های پس از تولد (مادر زادی)
اندازه، رنگ و شکل خال هایی که در زمان تولد به شکل مادر زادی به همراه نوزاد می باشند، باهم متفاوت هستند. به طور کلی این لک ها (خال ها) به دو دسته عروقی و رنگدانه تقسیم می شوند. خال های رنگدانه ای به علت جمع شدن بیش از حد سلول های ملانین در یک ناحیه از پوست به وجود می آیند، این نوع خال ها بطور معمول به رنگ تیره هستند. خال های عروقی از رشد غیر طبیعی و ناهنجار عروق خونی زیر پوست ایجاد می شوند و این نوع خال ها به رنگ بنفش، قرمز و صورتی می باشند.
لک و پیس (بیماری ویتیلیگو)
ویتیلیگو نوعی بیماری پوستی که در آن قسمت هایی از پوست، رنگ خود را از دست می دهد. به وسیله سلولهایی که ملانین تولید میکنند، رنگ مو و پوست به وجود می آید. هنگامی که سلول هایی که ملانین تولید میکنند از بین بروند یا بمیرند، بیماری ویتیلیگو ایجاد می شود. برای درمان کردن این نوع لک ها می توان رنگ را به پوست برگرداند، ولی چون که این لک ها بزرگتر می شوند و دوباره عود میکنند، درمان همیشگی آنها بطور غیر ممکن می باشد. این نوع بیماری بطور معمول در سنین زیر 30سالگی به وجود می آید. اختلال در سیستم ایمنی بدن، آفتاب سوختگی حاد، استرس، عامل های ژنتیکی و …. از مهم ترین و شایع ترین عامل های از بین رفتن ملانین می باشند. از جمله عوارض احتمالی ویتیلیگو می توان به از دست دادن شنوایی، اختلال در بینایی و مشکلات روحی نام برد.
لنتیگو
لنتیگو نوعی بیماری پوستی است که در آن لکه های نامنظم مسطح قهوه ای رنگ بر روی پوست ایجاد می شوند که با گذر زمان اندازه آنها بزرگ می شود. علت به وجود آمدن این نوع لک ها، قرار گرفتن در مقابل خورشید به مدت طولانی می باشد. این لک ها علاوه بر پوست صورت بر روی دست و پا هم به وجود می آیند. این نوع لک ممکن است حتی به ملانوم تبدیل بشود، نوعی از سرطان پوست است که از لایه بالایی پوست آغاز میشود و سپس به لایه زیرین پوست حمله میکند. اگر در خال های موجود بر روی صورت و بدن تغییری مشاهده کردید یا پوست جدیدی رشد کرده و هر گونه تغییر پوستی که بنظر شما غیر عادی باشد، حتما به پزشک مراجعه بفرمایید.
کک و مک
در اثر جمع شدن ملانین نقاط ریزی به نام کک و مک روی پوست به وجود می آیند. از عوامل اصلی ایجاد کک و مک، قرار گرفتن در مقابل نور آفتاب و عوامل ژنتیکی هستند. کک و مک معمولا در کودکان بیشتر است و با بزرگ شدنشان هم ممکن است این نوع لک ها کمتر یا بطور کلی محو شوند. کک و مک اصلا خطرناک نمی باشد و به درمان هم نیازی ندارد.
لک هایی که بر اثر سرطان پوست ایجاد می شوند
لک های مختلفی از نظر ظاهر و رنگ بر اثر سرطان پوست هم می توانند به وجود بیایند. این نوع لک ها شکل های متفاوتی دارند که ممکن است به شکل خال های تیره با حواشی نامنظم، برآمدگی های قرمز و یا دلمه های زرد رنگ باشند. برای تشخیص این نوع لک های سرطانی حتما باید به پزشک مراجعه کنید چون تشخیص آنها به سادگی نیست.
جمع بندی
در این مقاله به بررسی انواع لکه های پوستی پرداخته ایم که امیدواریم بتواند به شما کمک شایانی کرده باشد و در ادامه بتوانیم مطالب مفیدتر و جذابتری را برای شما منتشر کنیم.